Perustaminen ja toiminta

Kainuun haukkuvat lintukoirat ry perustettiin Kajaanissa 6.5.1985 kainuulaisten pystykorvaharrastajien aloitteesta Eero Niskasen toimiessa perustamiskokouksen kokoonkutsujana. Yhdistyksen perustamisasiakirjan allekirjoittivat Väinö Heikkinen, Eero Kaipainen, Eero Niskanen ja Pentti Leppävuori. Säännöt lähetettiin hyväksyttäväksi samana syksynä. Ensimmäisen hallituksen muodostivat Väinö Heikkinen (pj), Eero Niskanen (varapj), Mauri Hyyryläinen (siht), Eero Kaipainen, Soini Nyman, Pentti Leppävuori ja Tauno Vilmi. Vuoden lopussa kerhossa oli 22 jäsentä. Jäsenmäärä kasvoi tasaisesti vuoteen 1992 saakka, jolloin jäseniä oli 78. Tämän jälkeen jäsenmäärä väheni ja oli pienimmillään vuonna 2004 (32 jäsentä). Tämän jälkeen jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti: vuonna 2013 se ylitti sadan jäsenen rajapyykin.

Kainuun Haukkuvien Lintukoirien toiminta on linnunhaukkukokeiden, koiranäyttelyiden sekä koulutustilaisuuksien järjestämistä. Jo ensimmäisenä syksynä järjestettiin neljä linnunhaukkukoetta ja palkintotuomareiden koulutustilaisuus. Toiminnan painopiste on selkeästi linnunhaukkukokeiden järjestämisessä: niitä järjestetään vuosittain noin kymmenet. Ensimmäiset kansainväliset linnunhaukkukokeet järjestettiin Kuhmossa vuonna 1990. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävistä Kuhmon kansainvälisistä onkin tullut vuoden päätapahtuma.

Vuonna 1987 Pasi Kaikkonen ja Mauri Hyyryläinen suunnittelivat kerholle jäsenmerkin, jota hankittiin sekä tarrana että kankaisena reppumerkkinä. Kerho liittyi Suomen Pystykorvajärjestön jäseneksi vuonna 1992 ja Suomen Laikajärjestön jäseneksi vuonna 2009.
 

Huomattavien tapahtumien järjestäminen

Aika

 

Paikka

 

Tapahtuma

10.-11.10.1998   Sotkamo   Suomenpystykorvien valtakunnallinen Haukkuottelu
26.8.2001   Sotkamo   Koppelohaukut
18.-19.3.2006   Kajaani   Suomen Pystykorvajärjestön talvipäivät
Elokuu 2011   Kuhmo   Koppelohaukut
18.-19.10. 2014   Kajaani   Suomenpystykorvien valtakunnallinen haukkuottelu
11.11.2017   Kajaani   Suomenpystykorvien ja pohjanpystykorvien valtakunnallinen Metsopoika ottelu


Puheenjohtajat

Väinö Heikkinen   1985-1986
Eero Niskanen   1987-1990
Kauko Kilpeläinen   1991
Aaro Karjalainen   1992-1994
Eero Niskanen   1995-2003
Pekka Tiainen   2004-2015
Janne Heikkinen   2016-2017
Mikko Koistinen   2018-


Kunniajäsenet

Yhdistyksen kokous voi kutsua hallituksen esityksestä kunniajäseneksi sellaisen henkilön, joka on erittäin suuressa määrin edistänyt yhdistyksen päämäärää ja tarkoitusperiä. Kainuun haukkuvat lintukoirat ry:n 20-vuotisjuhlassa kutsuttiin yksimielisesti ensimmäisiksi kunniajäseniksi kolme ansioitunutta pystykorvaharrastajaa. Yhdistyksen kokous voi kutsua hallituksen esityksestä kunniajäseneksi sellaisen henkilön, joka on erittäin suuressa määrin edistänyt yhdistyksen päämäärää ja tarkoitusperiä. Kainuun haukkuvat lintukoirat ry:n 20-vuotisjuhlassa kutsuttiin yksimielisesti ensimmäisiksi kunniajäseniksi kolme ansioitunutta pystykorvaharrastajaa. 25-vuotisjuhlassa kutsuttiin neljänneksi kunniajäseneksi kerhon perustamisen aloitteentekijä.


Erkki Tuominen, 28.6.1931 Ulvila – 22.7.2017 Kuhmo. Erkki Tuominen muutti Kuhmoon opettajaksi vuonna 1954. Hyvät lintukannat sekä suuret hakkaamattomat salot houkuttelivat hankkimaan metsästyskaveriksi suomenpystykorva Karrin, josta alkoi katkeamaton hyvien linnunhaukkujien sarja. Erkki Tuominen oli kokenut linnunhaukkukokeiden ylituomari ja ulkomuototuomari. Hän kasvatti suomenpystykorvia Juntin kennelnimellä, ja ansioistaan kasvattajana hänelle myönnettiin Vuolasvirta-palkinto vuonna 1986. Pitkä ja menestyksekäs linnunhaukkukokeiden kilpailu-ura useilla koirilla sisälsi mm. piirinmestaruuksia sekä osallistumisia haukku-otteluun ja Pohjoismaiden mestaruusotteluun. Monista järjestötehtävistä mainittakoon Kainuun kennelpiirin puheenjohtajuus. Laajimmin Erkki Tuominen tunnettiin ehkä eräkirjailijana. Hänen pystykorvametsästyksestä kertovat kirjansa ovat tuoneet lukuisia nuoria tämän hienon harrastuksen pariin. Pääteos "Pikinokka pystykorva, suomalaisen pystykorvametsästyksen opas", on alan kulttiteos sekä kunnianosoitus kansalliskoiralle ja perisuomalaiselle metsästysmuodolle. Ansioistaan kenneltoiminnassa Suomen Kennelliitto myönsi Erkki Tuomiselle sekä emeritus-ulkomuototuomari että emeritus-ylituomari arvot.

Pentti Leppävuori, Sotkamo, syntynyt 1930. Vuosi 1966 oli sikäli merkittävä Kainuun pystykorvatoiminnassa, että silloin pidettiin Sotkamossa koetuomarikurssi, johon osallistuivat kaikki kolme kerhomme nykyistä kunniajäsentä. Se merkitsi sikälikin muutosta, että kyseiseen vuoteen saakka kajaanilaiset ajokoiramiehet olivat ikään kuin sivutoimisesti hoitaneet myös pystykorvien koetoimintaa. Kaikki kolme, Erkki, Pentti ja Urpo, kouluttautuivat varsin nopeasti myös ylituomareiksi. Pentti kilpaili seuraavina vuosina menestyksekkäästi kaksoisvalio Venlallaan. Hän pääsi Venlan kanssa mm. kaksi kertaa Haukku-otteluun. Pentin kasvatustyö oli myös tuloksekasta. Häneltä lähti etenkin kainuulaisille pystykorvamiehille useita erinomaisia linnunhaukkujia. Suurimman ja ansioikkaimman työn Pentti teki toimiessaan monet vuodet Kainuun piirikouluttajana. Nykyisesta vieläkin toimivasta ylituomari- ja tuomarikunnasta huomattava osa on hänen kouluttamiaan. Hänen työnsä jälki on ollut näkyvä ja arvokas Kainuun pystykorvarintamalla. Varsinaisen leipätyönsä Pentti teki luokanopettajana Sotkamossa.

Urpo Pitkänen, Kuhmo, syntynyt 1938. Urpo kulkeutui Kannaksen Pyhäjärveltä Keski-Suomen kautta opettajaksi Kuhmon Niemiskylälle v. 1961. Jo seuraavana vuonna hän hankki metsästyskaverikseen suomenpystykorva Vilin. Vilistä kehittyi Niemiskylän hyvillä metsästysmailla erinomainen linnunhaukkuja. Erityisesti Vilin haukkukyvyt pääsivät oikeuksiinsa Elimyssalolla Kiekinkoskelle muuton jälkeen kolme vuotta myöhemmin. Vili haukkui heti ensimmäisessä kokeessaan 81 pisteen ykkösen ja eteni voittajaluokan ykkösten kautta piirin mestaruuteen ja Haukku-ottelun valintakokeeseen saakka. Urpon itsensa ansioista on mainittava mm. Kainuun kennelpiirin pystykorvajaoston jäsenyys ja puheenjohtajuus 1980-luvulla, Kajaanin kaikkien rotujen näyttelyn toimistopäällikkyys 11 vuoden ajan, linnunhaukkukokeiden ylituomari- ja tuomaritehtävät kautta Suomen kahden vuosikymmenen aikana. Urpolle on myönnetty Suomen Kennelliiton hopeinen ansiomerkki työstä pystykorvaharrastuksen hyväksi.

Eero Niskanen, Paltamo, syntynyt 1942. Eero on syntyisin kajaanilaisia ja aloitti työuransa autojen varaosa-alalla vuonna 1958. Eero aloitti koirauransa ajokoirien parissa v. 1958, mutta hankki ensimmäisen suomenpystykorvan Mimin v. 1973. Mimin oli kasvattanut Pentti Leppävuori ja koirasta tuli Eeron omistuksessa kaksoisvalio v. 1981. Seuraava koira oli Mimin jälkeläinen Nippe, josta tuli muotovalio v. 1985. Tämän jälkeen Eero aloitti kauppiaan uransa, mikä asetti rajoituksia vapaa-ajan käytölle omien koirien kanssa, mutta aina on oma koira ollut käytettävissä metsälle lähdettäessä. Eero oli kuitenkin aktiivisesti järjestötoiminnan parissa ja oli mm. puuhamiehenä perustamassa Kainuun Haukkuvat Lintukoirat –yhdistystä, jonka toimialaan kuuluu koko kainuun alue. Koko kerhon toiminta-ajan Eero on toiminut aktiivisesti LINT-kokeiden järjestäjänä, niiden ylituomarina ja lukuisia kertoja vuosittain palkintotuomarina. Eero on toiminut LINT-sääntöjen piirikouluttajana ja valitsijamiehenä 1970-luvulta lähtien vuoteen 2013. Eero on toiminut myös järjestötasolla SPJ:n hallituksessa ja pystykorvajaostossa.


Menestyneet koirat

Vuosi

 

Koira

 

Omistaja(t)

 

Menestys

1994   Netta   Pirjo & Jari Appelgren, Kuhmo   Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
1997   Rilu   Pirjo Heikkinen, Kajaani   Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
1999   Bjarmian Vili   Jarmo Tolonen, Suomussalmi   Pohjanpystykorvien SM-ottelun voitto
1999
 
  Rilu
 
  Pirjo Heikkinen, Kajaani
 
  Suomenpystykorvien Suomi-Ruotsi-Norja
-maaottelun voitto
2004   Raita-ahon Lyyli   Pertti Korhonen, Kajaani   Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
2006   Raita-ahon Penni   Jari Appelgren, Kuhmo  

Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto

2012   VEL Mettäkamun Mosku   Kimmo ja Jukka Tuikka, Sotkamo  

Laikojen lintumestaruus

2016   VEL Kelopahkan Saana   Jukka Tuikka, Sotkamo  

Laikojen lintumestaruus

2016   spn Metsoväärtin Jessi   Mika Partanen, Kajaani  

Metsopoika voitto 


 


Palkitut

Ansioituneimmat tuomarit
Kerho on palkinnut vuosittain hallituksen valitseman vuoden ansioituneimman tuomarin. Valintaperusteina ovat tuomaritehtävien määrän lisäksi arvostus tuomarina ja rehti pystykorvahenki.

1987   Matti Lassila, Sotkamo
1992   Jorma Huotari, Kuhmo
1993   Pirjo Appelgren Kuhmo, Kaisu Inget Vaala, ja Kalevi Kukkaslahti Kuhmo
1994   Petteri Niskanen Paltamo, Kalevi Kukkaslahti Kuhmo
2001   Eero Niskanen, Paltamo
2002   Jorma Huotari, Kuhmo
2003   Tommi Kylllönen, Sotkamo
2004   Osmo Kyllönen, Kuhmo
2005   Osmo Kyllönen, Kuhmo
2006   Jorma Huusko, Sotkamo
2007   Kalevi Kukkaslahti, Kuhmo
2008   Jorma Huusko, Sotkamo
2009   Osmo Kyllönen, Kuhmo
2010   Pirjo Appelgren, Kuhmo
2011   Kalevi Kukkaslahti, Kuhmo
2012   Kirsi Moilanen, Kajaani
2013   Jorma Komulainen, Kuhmo
2014   Janne Heikkinen, Kajaani
2015   Janne Heikkinen, Kajaani
2016   Pekka Tiainen, Kuhmo
2017   Jouni Norppa, Kajaani

Kerhonmestarit
Ainakin useimpina vuosina on järjestetty erillinen kerhonmestaruuskoe, jossa ensisijainen osallistumisoikeus on ollut kerhon jäsenillä. Kokeen voittanut on saanut vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon.

Vuosi

 

Koira

 

Omistaja

1985   Pirkan Rita   Paavo Hirvilahti, Kuhmo
1986   Hippu   Eero Kaipainen, Kajaani
1987   ei jaettu   syynä huono tulostaso
1988   Urkki   Kaisu Inget, Vaala
1989   Reke   Aarne Leskinen, Suomussalmi
1990   Vekku   Jarmo Suorsa, Puolanka
1991   Emma   Aaro Karjalainen, Kajaani
1992   Kultakurkun Jeni   Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
1993   Mustakorven Roki   Martti Klemetti, Kuhmo
1994   Vili   Pertti Korhonen, Kajaani
1995   Vili   Pertti Korhonen, Kajaani
1996   Saku   Jyrki Heikkinen, Suomussalmi
1997   Vili   Pertti Korhonen, Kajaani
1998   Vili   Pertti Korhonen, Kajaani
2000   Jeri   Jorma Sirviö, Sotkamo
2001   Juntin Napsu   Erkki Tuominen, Kuhmo
2002   Juntin Napsu   Erkki Tuominen, Kuhmo
2003   Kultakurkun Pimu   Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
2004   Vertti   Jorma Komulainen, Kuhmo
2005   Raita-ahon Penni   Jari Appelgren, Kuhmo
2006   Koe peruttiin
2007   Drummer's Club Gift   Pirjo ja Heikki Ruutiainen, Sotkamo
2008   Kekkeruusin Pinni   Pertti Korhonen, Kajaani
2009   Koe peruttiin
2010   Kekkeruusin Sivi   Juhani Hautala, Kajaani

Kerhon parhaat koirat
Kerhon vuoden parhaana koirana palkittiin aluksi Kainuun Sanomien kilpailun sääntöjen mukainen paras koira ja tämän kilpailun päättymisen jälkeen linnunhaukkukokeissa parhaan tuloksen haukkunut koira. Myöhemmin hallitus valitsi parhaan koiran vuoden kokonaisansioiden perusteella. Vuosikokouksessa 2006 hyväksyttiin vuoden parhaan koiran säännöt. Sääntöjen mukaan parhaan koiran valinnassa otetaan huomioon koetulosten li-säksi näyttelytulokset ja osallistuminen arvo-otteluihin.

Vuosi

 

Koira

 

Omistaja

1987   Peni   Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
1991   Kultakurkun Nippe   Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
1992   Rilu   Pirjo Heikkinen, Kajaani
1993   Netta   Jari ja Pirjo Appelgren, Kuhmo
1994   Netta   Jari ja Pirjo Appelgren, Kuhmo
1997   Rilu   Pirjo Heikkinen, Kajaani
2001   Jyrkkäkallio Zeri   Pertti Korhonen, Kajaani
2002   Juntin Napsu   Erkki Tuominen, Kuhmo
2003   Kultakurkun Pimu   Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
2001   Jyrkkäkallio Zeri   Pertti Korhonen, Kajaani
2002   Juntin Napsu   Erkki Tuominen, Kuhmo
2003   Kultakurkun Pimu   Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
2004   Raita-ahon Lyyli   Pertti Korhonen, Kajaani
2005   Raita-ahon Penni   Jari Appelgren, Kuhmo
2006   Raita-ahon Penni   Jari Appelgren, Kuhmo
2007   Pimu   Juha Möttönen, Suomussalmi
2008   Raita-Ahon Lyyli   Pertti Korhonen, Kajaani
2009   Kekkeruusin Pinni   Pertti Korhonen, Kajaani
2010   Kekkeruusin Pinni   Pertti Korhonen, Kajaani
2011   Kekkeruusin Pinni   Pertti Korhonen, Kajaani
2012   Jokitorpan Tellu   Tapani Piirainen, Kuhmo
2013   Rieskamaan Salli   Jarmo Kyllönen, Suomussalmi
2014   Erä-Ukin Jermu   Pekka Puurunen, Suomussalmi
2015   Erä-Ukin Jermu   Pekka Puurunen, Suomussalmi
2016   Metsoväärtin Jessi   Mika Partanen, Kajaani
2017   Cosmo   Jouni Norppa, Kajaani